Hoe te leven met een stoma?

Een stoma krijgen is een ingrijpende gebeurtenis. Het begint al met een vervelende situatie - een ziekte of ongeluk - waardoor een stoma aangelegd moet worden. Daar komt bij dat het lichaam door de aanleg van het stoma verandert. Wie een stoma krijgt, heeft tijd nodig om dit lichamelijk en geestelijk te verwerken.
Hier leest u waar u rekening mee moet houden wanneer bij u een stoma wordt aangelegd. U zult moet wennen aan de praktische verzorging van de stoma en de invloed die het heeft op uw dagelijks leven: douchen of in bad gaan, kleding, voeding, werk, sport, uw persoonlijke leven en seksualiteit.
Goede voorbereiding is belangrijk

Hoe het wennen gaat en hoe u het leven met een stoma ervaart, is heel persoonlijk. In ieder geval draagt een goede voorbereiding bij aan het accepteren van een stoma. Daarbij wordt u ondersteund door onze verpleegkundig consulenten stoma. De consulenten zijn uw vaste aanspreekpunt voor alle vragen, onzekerheden of problemen rond uw stoma.

Bekende (start)problemen zijn:
U ziet op tegen de gevolgen van de stoma. Hoe zal uw leven er straks uitzien?
U ziet op tegen reacties van de omgeving.
U vraagt zich af of niemand de stoma zal zien, horen of ruiken.

De consulenten helpen eventuele twijfels weg te nemen. Daarnaast heeft elke verandering tijd nodig. Steun en begrip van uw omgeving is daarbij van belang. Iedereen verwerkt zijn of haar situatie op een eigen manier. Lees verder

Meest recente posts

Per e-mail

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs & tips.

In de kijker

Graag tot uw dienst

Hopelijk heb je ons nooit nodig, maar mocht dat wel zo zijn, dan ben je bij ons in goede handen. Bel mij op 0495/26 55 06 om je verzorging af te spreken of ...

Contacteer ons