Totale Parenterale Nutritie: Een Compleet Overzicht van TPN

Totale parenterale nutritie

Wij helpen u graag verder

TPN

TPN staat voor ‘totale parenterale nutritie’ of voeding die intraveneus wordt toegediend aan patiënten die op eigen initiatief geen voeding kunnen innemen. Het toedienen kan enkel gebeuren door verplegers die daarvoor zijn opgeleid.

Waarom?

De darm ontzien

Totaal betekent dat de kunstmatige vloeibare voeding alle voedingsstoffen bevat die het lichaam nodig heeft, zoals suikers, vetten, eiwitten, vitaminen, mineralen... Parenteraal betekent letterlijk ‘buiten de darm’. De nutritie (voeding) komt via een dun slangetje (katheter) rechtstreeks in de bloedbaan. Op deze manier wordt de darm ontzien.

De dokter stelt TPN voor als ...

Je niets mag eten,
Je niets of onvoldoende kan eten
Je darm te weinig voedingsstoffen opneemt
Je lichaam meer voedingsstoffen verliest of verbruikt dan je kan opnemen of opeten.

Wanneer & Hoeveel

Op jouw maat

De hoeveelheid en het soort voeding hangt af van je lengte, gewicht, leeftijd, ziekte­toestand en activiteiten. Ook de samenstelling van de voeding, het aantal voedingen per week en de tijdsduur van toedienen verschillen van persoon tot persoon. Al deze elementen kunnen na verloop van tijd ook nog veranderen.

Per e-mail

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs & tips.

In de kijker

Graag tot uw dienst

Hopelijk heb je ons nooit nodig, maar mocht dat wel zo zijn, dan ben je bij ons in goede handen. Bel mij op 0495/26 55 06 om je verzorging af te spreken of ...

Contacteer ons